Verhalen uit de moestuinen

NL-Doet 2017: Moestuinbakken bouwen. 
Lees de eerste verhalen uit de moestuin, bekijk de foto’s en leef mee met ons groeiende project!

Op tien maart waren pilotlocaties Echt, Leersum, Dronten en Zweeloo het decor van hard werkende vrijwilligers, AZC-medewerkers en -bewoners. Er werd geweldig samen gewerkt in het kader van de jaarlijkse NLdoet-actie van het Oranjefonds.
Op iedere locatie zijn prachtige moestuinbakken in elkaar gezet, die een plek krijgen in het project Moestuinieren op AZC’s.

In de ochtend werd iedereen ontvangen met een kopje koffie en thee en was er een korte toelichting op de NL-Doet actie, het AZC en ons Moestuinproject.
Sommige aanwezigen waren nog nooit op een AZC geweest. Er was ruimte voor vragen en uitwisseling.
Binnen het project is juist ook de sociale cohesie een van de pijlers, naast het ecologisch moestuinieren en het uitbreiden van kennis en vaardigheden. Het leren kennen van elkaar en in contact zijn met de ander, en zo toewerken naar een inclusieve samenleving.

Samen klussen door het hele land
AZC Leersum NL-Doet moestuinbakken bouwenIn Leersum was er een grote groep vrijwilligers, van o.a. de gemeenteraad, inlcusief de burgemeester.
Samen met een flink aantal oudere én jongeren AZC bewoners staken zij de handen uit de mouwen.
In groepjes werden de moestuinbakken in elkaar gezet, met de hulpvaardige huismeesters in de buurt voor materiaal, tips en transport.
Na de lunch zijn de bakken geplaatst en waar mogelijk gevuld met mooie bladcompost die gratis op te scheppen was uit het bosje op het terrein.
Binnenkort kan er gezaaid en geplant gaan worden, en de eerste bak is al gevuld met munt. Over een paar weken kan er heerlijke thee uit eigen tuin gedronken worden!

Het bouwen van de moestuinbakken gaf een enorm voldaan gevoel, er kwamen bewoners die meehielpen en moeders met kinderen die kwamen kijken met een glimlach op hun gezicht. Een voorrecht om aan mee te mogen helpen bij AZC Leersum. Ik kom terug om hun kruiden te bewonderen!
– Patricia Eijkelenboom, vrijwilliger –

Echt
Na de karakteristieke ontvangst met echt Limburgse vlaai is ook in Echt heel hard gewerkt aan de moestuinbakken. Iedere locatie heeft een eigen tuinplan ontworpen. In Echt bevat het tuinplan, naast de moestuinbakken en de ‘gewone’ moestuindelen, ook een kruidenspiraal:

Dronten
In Dronten was er bijzonder vrijwilligersbezoek: De voltallige fractie van de VVD meldde zich aan als vrijwilliger en stak samen met bewoners en medewerkers de handen flink uit de mouwen!